Over Jan Boon

Ruim dertig jaar heb ik als communicatieadviseur bij de Nederlandse Gasunie in Groningen gewerkt op vrijwel alle werkvelden van communicatie.

Als gastdocent en –trainer treed ik nog steeds regelmatig op bij de Hogescholen in Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Vijftien jaar was ik verbonden aan diverse communicatieonderwijsinstellingen als de SRM en de LOI. Als communicatieadviseur was ik betrokken bij meerdere grote sportmanifestaties.

Inmiddels meer dan vijftien jaar ben ik secretaris en penningmeester van de Noorder Pers Sociëteit, een platform voor journalisten, woordvoerders, overheden en bedrijfsleven. Ruim tien jaar was ik voorzitter van de NVPR, de noordelijke voorlichters en pr-mensen.

Verder was ik bijna acht jaar voorzitter van de Adviesraad van het Instituut voor Communicatie en Media van de Hanzehogeschool Groningen. Ik was lid van de Raad van Advies van Commotie, dé studievereniging voor communicatiestudenten in Groningen.

In deze diverse functies staan en stonden netwerken, kennisoverdracht en ervaring centraal. In die jaren heb ik een groot netwerk opgebouwd zowel binnen als buiten het communicatiewerkveld. Door deze netwerken sta ik in contact met het bedrijfsleven, verschillende overheidsorganisaties, met het communicatieonderwijs en met communicatieprofessionals op HBO- en WO-niveau.

In september 2008 heb ik Gasunie verlaten en na een jaar sabbatical startte ik in september 2009 met Jan Boon Communicatie. In het studiejaar 2011-2012 was ik als docent corporate communicatie verbonden aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Coachen

Na ruim dertig jaar gewerkt op vrijwel alle werkvelden van communicatie maakte ik eind 2009 de overstap naar het bemiddelen van en het begeleiden van communicatieprofessionals. Voor mij betekende deze stap dat ik intensiever met het vak in aanraking ben gekomen. Door het coachen, trainen, begeleiden en talenten scouten staan alle facetten van de communicatie professional centraal in mijn dagelijkse werk als matchmaker.

Als coach leef ik me in in jouw situatie. Wat is het specifieke probleem bij jou, wat moet er uiteindelijk worden bereikt en welke knelpunten zijn er?

Naast ruim dertig jaar communicatie-ervaring neem ik levens- en werkervaring als een belangrijke vereiste voor mijn rol als coach mee. Standaardoplossingen werken zelden als het om menselijke kwesties gaat. Het beeld dat ik als coach van jouw functioneren heb, moet overeen komen met de manier waarop jij je eigen functioneren ziet. Pas daarna kan ik samen met jou ontdekken wat de mogelijkheden tot verbetering of verandering kunnen zijn en samen ontdekken hoe je die toekomstverwachtingen op jouw eigen manier het beste kan realiseren.

Samen verantwoordelijk voor jouw toekomst. Het gaat om een heel open manier van de ander benaderen, niet direct kritisch, maar geïnteresseerd. Door veel te vragen laat ik jezelf bewust worden van de manier waarop jij je werk doet. Een gezamenlijk beeld van de situatie laten ontstaan is het eerste echte resultaat van coachen.

De nadruk bij coachen ligt niet zozeer op het zo snel mogelijk en zo volledig mogelijk uit de wereld helpen van het probleem. Het resultaat van coachen is vaak niet meer dan een bijdrage aan een prestatieverbetering, die in de periode erna tot stand moet komen.

Mijn visie op coachen sluit aan bij mijn overtuiging dat de mens voortdurend in ontwikkeling is. Je hele leven zoek je, steeds opnieuw, naar de balans tussen wie jij bent, je passie en de wereld om jou heen. Wat ik doe is jou uitdagen en begeleiden om je eigen oplossingen te vinden en toe te passen in je dagelijks leven. Op deze pagina krijg je een indruk hoe ik werk.

Plaats een reactie