Donkerbruin vermoeden

Donkerbruin vermoeden
Iedere kleur geeft ons een ander gevoel. Sommigen worden rustig van blauw maar zeer actief van rood of oranje. In ieder geval stimuleert kleur onze zintuigen. In mijn gesprekken met ondernemers zijn de kernwaarden en -woorden veelal het onderwerp van gesprek. Ik zie graag die zaken terug in communicatie, gedrag, houding en symboliek. Dat is de huisstijl: het lettertype, het kleurgebruik en de vormen die gebruikt worden. In het geheel noem ik dat de stijl van het huis. Een zwart-witte website, folder of advertentie valt minder op en komt saai over. Een nieuwe huisstijl zonder kleur, dat bedenkt toch niemand? De hedendaagse techniek nodigt ook uit om nog meer kleur te gebruiken. We krijgen steeds betere beeldschermen en televisies waardoor kleur nog beter uitkomt. Ook de nieuwste drukmethodes maken de wereld van print nog kleurrijker. Een frisse, kleurige cover op een magazine nodigt sneller uit om te lezen dan zijn kleurloze variant. Uit onderzoek blijkt dat elke communicatie-uiting in kleur beter wordt gelezen, de informatie sneller wordt opgenomen en ook beter onthouden.

Al op jonge leeftijd ontdekte mijn moeder dat ik wel eens kleurenblind kon zijn. Haar vader, mijn opa dus, was dat ook, dus zo vreemd was dat niet voor haar. Kleurenblindheid is erfelijk, de vrouw brengt het over op de man. Tijdens de keuring voor de dienstplicht viel ik echt door de mand. Afgekeurd voor het Korps Mariniers. In die periode was het allemaal niet zo hinderlijk, in het leger is alles maar dan ook alles één kleur: groen. Voor mij de aller-moeilijkste kleur, maar dat ter zijde. Denk niet dat ik alles in zwart-wit zie. De mooie herfstkleuren zie ik even goed als jij. Echter, het combineren van kleuren als bij kleding en interieur moet je niet aan mij overlaten, even als het uitzoeken van de bijpassende verf.
Eenmaal getrouwd vond mijn echtgenote het raadzaam met me mee te gaan wanneer ik weer eens een nieuw kostuum en overhemd met bijpassende stropdas wilde hebben. Traditiegetrouw en gemakshalve ging ik altijd naar dezelfde winkel en had daar inmiddels een vaste verkoper die van mijn ongemak op de hoogte was. Als ik alleen kleren koop, bewaar ik het bonnetje altijd goed, want dan kan ik het nog ruilen.
In het dagelijkse leven kunnen alleen de verkeerslichten in combinatie met de rood/oranje straatverlichting nog wel eens problemen opleveren. Die zijn voor mij nagenoeg van dezelfde kleur. Maar met enige alertheid kan ik daar redelijk goed mee over weg. En voor wat kleren betreft, heb ik inmiddels geleerd welk kostuum, overhemd, das en sokken bij elkaar horen. Je leert er mee te leven en mee om te gaan.

Anders werd het toen ik in mijn functie verantwoordelijk werd voor de nieuwe huisstijl van de organisatie waar ik destijds voor werkzaam was. Eigeel en zacht grijs werden de primaire hoofdkleuren van de nieuwe huisstijl passend bij het beeld dat de onderneming wilde uitdragen: een betrouwbare, veilige en deskundige netwerkaanbieder. De nieuwe visuele identiteit sluit bovendien goed aan bij de waarden die ze naar hun klanten willen uitstralen: degelijkheid, openheid, vernieuwing, groei en klantgerichtheid. Ik nam een bij het project betrokken collega in vertrouwen en samen zorgden we voor de implementatie van de nieuwe huisstijl.

De betekenis van kleuren is afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode mee bij onze reactie op kleuren. De associaties die we met ze hebben en de betekenissen die we eraan geven zijn namelijk wel tijd en plaatsgebonden. Hoewel er geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor het effect van kleuren, worden op grote schaal eigenschappen en effecten aan kleuren toegekend. Kleuren roepen dus een beeld op. Dat beeld moet overeenkomen met hetgeen de ondernemer wil uitstralen: zijn stijl van het huis.

Advertentie