Bonen Doppen

December 2017

Bonen Doppen is een uitgave van Jan Boon Communicatie en is een onregelmatig verschijnende column over ontwikkelingen in het communicatievak. In Bonen Doppen beschrijf ik onder anderen wat me bezighoud en is een onafhankelijke, signalerende en af en toe genadeloze column.

Je ontvangt Bonen Doppen omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

“Wat staat ons allemaal te wachten”

2018
Nog even dan is het 2018. We wensen elkaar weliswaar het allerbeste maar echt in die toekomst kijken kunnen we niet. Nee, niemand kan de toekomst voorspellen omdat er binnen enkele seconden miljarden factoren veranderen. Niets staat vast. Toekomst voorspellen wordt al eeuwen gedaan. Vanaf het begin van de mensheid houdt het ons mensen bezig. Niet alleen de Maya’s en Egyptenaren maar ook de Romeinen en Indianen voorspelden al hun toekomst. Vandaag verschillen we sterk van mening over wat ons te wachten staat want er is veel gaande. We merken het allemaal: de samenleving, alles om ons heen verandert, inclusief ons beeld van de toekomst. En niet in de minste plaats door de zich snel ontwikkelende technologie. Wat wordt belangrijk en wat verdwijnt naar de achtergrond? Wat zijn de uitdagingen. We kunnen slechts kort vooruitkijken maar Star Trek komt steeds dichterbij. Voorspellingen. Het blijft interessant.

Craig Hamilton-Parker
Er is één man die denkt te weten wat ons dan allemaal te wachten staat. Craig Hamilton-Parker heeft enig krediet opgebouwd door een aantal correcte geopolitieke voorspellingen te doen waaronder het presidentschap van Trump én de Brexit. Dus wat heeft hij te vertellen over 2018? Hij voorspelt gebeurtenissen, die, toegegeven, niet heel verrassend zijn: er komen meer terreuraanslagen, grote en massale stakingen in Groot-Brittannië, een Amerikaans oorlogsschip zal zinken, het regime van Kim Jong-un wordt omvergeworpen, Donald Trump overleeft een poging om hem af te zetten, in de buurt van Napels zal een vulkaan uitbarsten, waarschijnlijk de Vesuvius en er breekt een enorm stuk van Antarctica af.

Nostradamus
De Fransman Nostradamus (apotheker) dacht dat in het jaar 2018 de doden uit hun graven zullen opstaan en de wereld zal worden geconfronteerd met veranderingen tussen naties en er zullen ook natuurlijke rampen zijn die de wereld zullen schokken. Volgens zijn aanhangers heeft hij wereldoorlogen, Hitler, Napoleon, terrorisme in Europa en vele andere zaken voorspeld. Het belangrijkste wat ons nog te wachten zou staan is de komst van de persoon Chiren. Dit zou een Europeaan zijn, die langdurige wereldvrede zou brengen. Volgens sceptici zijn de uitspraken van Nostradamus veel te vaag en kan men er met gemak om het even welke interpretatie aan geven die past in de hedendaagse situatie, wat volgens die sceptici ook voortdurend gebeurt. Faam verwierf Nostradamus door de publicatie van zijn voorspellingen in Les Prophéties, waarvan de eerste editie verscheen in 1555.

De aarde is boos
In 2018 zullen sterke aardbevingen veel gebieden van onze kwetsbare planeet doen schudden. China is één van de landen die de woede van de aardbevingen zal ondergaan en zal sinds 2018 duizenden doden veroorzaken. Tijdens de winter van 2018 zal “de gordel van vuur van de Stille Oceaan” een ongewone activiteit registreren. Het veroorzaakt verschillende aardbevingen en de uitbarsting van drie vulkanen. De overstromingen over de hele wereld zullen alle records verslaan. We zullen de mondiale media zien praten over stormen en klimatologische rampen. Er zullen tyfoons zijn in China, Japan en zelfs Australië. Rusland wordt getroffen door extreem weer en er zullen veel overstromingen zijn. In 2018 zal er een grote uitbarsting van de Vesuvius zijn die heel Italië zal doen schudden. Volgens de Italiaanse geologen en vulkanologen is de Vesuvius meer dan een actieve vulkaan en wordt er eind 2018 of begin 2019 een grote uitbarsting verwacht en het zou de ergste zijn van deze vulkaan. Er was er één in 79 voor de jaartelling en een andere in 1631.

Ook leuke zaken
Leeuwarden-Fryslân is, samen met Malta, in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang laten Friezen zien hoe ze het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Hoe we met lef onze kop boven het maaiveld uitsteken om onze eigenwijze manieren grenzeloos aan de wereld te laten zien. Cultuur is dus niet het doel, maar het middel. Ons landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd!

Op 14 juni begint het 21ste wereldkampioenschap in Rusland, zonder Oranje en zonder de Italianen, maar wie maakt zich daar nu nog druk om? De Olympische Winter Spelen in Pyeong Chang in Zuid-Korea start op 9 februari met een hoge verwachting vol met veel medailles. En dan natuurlijk de diverse Europese en wereldkampioenschappen in vele sporten. De derde dinsdag in september 2017 was een bijzondere Prinsjesdag: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord, en toch nieuwe maatregelen. Inmiddels is het belastingplan 2018 door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan ligt nu bij de Eerste Kamer ter beoordeling. Koning Willem-Alexander benoemde in de Troonrede vooral de positieve ontwikkelingen van de laatste jaren: een lagere werkloosheid, ondernemers investeren meer, een bloeiende economie en een gezonde schatkist. Hij maakte wel een kanttekening dat niet iedereen iets merkt van de economische groei.

MKB-bedrijven verwachten een groeispurt in 2018
De MKB’ers rekenen voor het komend jaar op een flinke groeispurt, zo blijkt uit twee grote enquêtes van accountantsorganisatie SRA en het FD. De FD Gazellen, de snelste groeiers in het MKB, verwachten zelfs 24% te gaan groeien in omzet. SRA, verenigt 370 accountants- en advieskantoren, publiceerde het onderzoeksrapport ‘2018 in Zicht’ waarbij 645 kleine MKB-bedrijven, waar SRA een relatie mee onderhoudt, zijn ondervraagd naar hun verwachtingen voor het komende jaar. Daarbij geven de ondernemers aan een omzetgroei van gemiddeld 10% te voorzien. Het FD ondervroeg de 755 bedrijven die meedoen aan de FD Gazellen 2017. Uit beide onderzoeken blijkt dat bedrijven in de logistieke dienstverlening het meest optimistisch zijn.

Dreigingsvoorspellingen
Het komende jaar zal de wereld er getuige van zijn dat legitieme software wordt geïnfecteerd door groepen die zich richten op ruimere slachtofferprofielen en grotere regio’s, met het bijkomende verschijnsel dat dergelijke aanvallen moeilijker te herkennen én beperken zijn. Dat is althans op te maken uit de dreigingsvoorspellingen van Kaspersky Lab voor 2018. Andere moeilijk te stoppen aanvallen, zoals die van high-end mobiele malware, zullen ook toenemen doordat aanvallers hun toevlucht nemen tot nieuwe trucs om steeds beter beschermde doelwitten tóch binnen te dringen. De jaarlijkse voorspellingen worden opgesteld door experts van het bedrijf, op basis van onderzoek en ervaringen van het afgelopen jaar. Voor 2018 heeft Kaspersky Lab de gerichte dreigingsvoorspellingen van het Global Research and Analysis Team aangevuld met een reeks mogelijke industriële en technologische dreigingen.

Positief
De Nederlandsche Bank en het Centraal Plan Bureau zijn zeer positief over de groei van de Nederlandse economie. Deze ligt naar verwachting ook in 2018 boven de 3 procent. We gaan van economisch herstel naar economische expansie. Het gaat om de sterkste groei in tien jaar.

Het is maar dat je het allemaal weet wat je in 2018 te wachten staat.

Soms denk ik wel eens bij mezelf ….
Waar gaan we naartoe?
De toekomst van de mens ligt letterlijk in onze handen. Het leven van de mensen na ons hangt af van beslissingen die we nu nemen. Het zijn vragen die de mensheid altijd hebben beziggehouden. De huidige wetenschap heeft het antwoord op deze vragen gereduceerd tot: de wereld is uit louter toeval ontstaan en wij zijn ons brein – vrije wil is een illusie, eigen verantwoordelijkheid bestaat niet en voortplanting is ons enige nut. Het idee dat het leven zinvol is, leidt in deze tijden tot een gevoel van nutteloosheid en depressie en een zucht naar snelle bevrediging. Maar er is hoop, we kunnen nog veranderen – en zelfs de vernietiging van de aarde die in gang is gezet terugdraaien, want de geest is sterker dan we ons kunnen voorstellen. Verander een gedachte en u verandert op slag de wereld.

Uitspraak
“Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.” (Einstein, Duits – Amerikaans natuurkundige, 1879-1955).

Bonen Doppen wil zo veel zeggen als dat een ieder voor zijn belangen moet zorgen, je zaken zelf beredderen. Je doet geen beroep op hulp van anderen; je benoemt en lost je eigen problemen zelf op.

Naast Bonen Doppen geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen in de pot uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen in de pot informeert communicatieprofessionals over de ontwikkelingen in het communicatievak. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Wil jij een ander attent maken op uitingen van Jan Boon Communicatie? Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s