Tussen azijnpissers en champagnedrinkers

Trendwatcher Adjiedj Bakas is soms provocerend maar altijd positief, ook in deze tijden van economische teruggang. “Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt” is zijn motto, “Crisistijden zijn de beste tijden!” Hij beschrijft op zijn website de kansen die de economische wereldcrisis biedt voor echt ondernemerschap. Bakas is een rasoptimist. Gelukkig maar. Ook USG Capacity liet onlangs weten dat het glas half vol is: “het aanbod van online gerelateerde functies is gestegen”. In de Randstad wellicht, in het noorden lopen we nog iets achter zo laten de gemeente en de provincie Groningen ons in een persbericht weten. Minder banen in stad en ommeland vooral voor de informatie- en communicatiebranche. Het is duidelijk dat online media een steeds grotere plek in neemt binnen de marketing- en communicatiemiddelenmix. Organisaties zien het belang van nieuwe, lees sociale, media steeds meer in, terwijl de kennis meer dan te kort schiet. De provincie Groningen vertelt ons dat het verlies aan banen te danken is aan de toename van het aantal ZZP’ers. Ja, ja. Ik zie alleen dat organisaties hun medewerkers langer vast houden uit angst voor personeelskrapte in de toekomst. Op hun beurt blijven medewerkers zitten waar ze zitten en verroeren zich niet uit angst om straks zonder werk te zitten.

Gevoelsmatig is de crisis zwaarder dan in 2010. We zijn als samenleving somberder dan vorig jaar. De bedrijven hebben het ergste achter de rug, maar nu bezuinigen de overheden miljarden euro’s. Wij zullen dat merken, maar wij houden echter wel onze volle beurs. Het gaat om het gevoel dat het slechter zou gaan. Het zit gewoon tussen de oren.

Banken zijn vaak de eersten die signalen afgeven hoe de maatschappij en economie zich ontwikkelen: het lijkt wel alsof ze uit een diepe winterslaap komen. Banken durven zich weer te richten op de particuliere markt. Ze starten met allerlei nieuwe bancaire marketing- en reclamecampagnes en dat allemaal met hernieuwd zelfvertrouwen.
Ondanks allerlei positieve signalen neemt het aantal mensen dat eenzaam is toe, zo lees ik verschillende bladen. Mensen zoeken troost in spiritualiteit. Wellicht is dat mede een gevolg van de veranderende positie van de aarde. De denkbeeldige as door de aarde schijnt anders te staan. De Maya’s wisten dat dit zou gaan gebeuren. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de natuurrampen in het gebied rond de Stille Oceaan. Het kan m.i. ook geen toeval zijn dat de gebeurtenissen in Noord -Afrika en het Midden-Oosten juist nu gebeuren. Ons emotionele lichaam is heftig in de weer en dat merken velen.

Om de samenleving tot rust te krijgen spelen bedrijven en consumenten een cruciale rol en niet de overheid, is mijn stellige overtuiging. De crisis komt tot een einde wanneer we zelf verantwoordelijkheid nemen voor de ontstane situatie. Mijn advies is: wees niet te voorzichtig, daar hebben we niets aan. Sla nieuwe wegen in. Het zijn geen tijden om voorzichtig te zijn.

Dit jaar ligt de nadruk op persoonlijke groei en ontwikkeling, en veel mensen zullen nadenken over waar hun prioriteiten liggen en zij zullen hun manier van leven ter discussie stellen. Heb de moed het roer om te gooien, kom tot het inzicht dat, als een situatie je niet aanstaat, jij degene bent die daar verandering in moet brengen. Soms ligt de oplossing voorhanden maar wil je ‘m gewoon niet zien. Neem je tijd en vraag je af wat goed aanvoelt. Vertrouw op je eigen intuïtie en sta jezelf toe om fouten te maken. Bedenk dat het er in het leven niet om gaat dat je iets goed doet maar juist om wat voor jou goed voelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s