Overweging

We hebben hogere gebouwen maar kortere lontjes, bredere wegen, maar engere standpunten. We spenderen meer, maar hebben minder. We kopen meer, maar genieten minder. We hebben grotere huizen en kleinere gezinnen, meer gemakken, maar minder tijd. We hebben meer titels, maar minder verstand; meer kennis, maar minder inzicht; meer deskundigen en toch meer problemen. Meer medicijnen, maar minder gezondheid.

We drinken te veel, roken te veel, spenderen te gemakkelijk, lachen te weinig, rijden te snel, worden te boos, blijven te laat op, staan te moe op, lezen te weinig, kijken te veel TV, en bidden te weinig. We hebben onze bezittingen vermenigvuldigd, maar onze normen gereduceerd. We praten teveel, hebben te zelden lief, en haten zo vaak. We hebben geleerd hoe we de kost moeten verdienen, maar niet hoe we moeten leven. We hebben jaren aan het leven toegevoegd, maar geen leven aan de jaren.

We zijn helemaal naar de maan geweest en weer terug, maar we hebben moeite om de straat over te steken om de nieuwe buren te ontmoeten. We hebben de kosmische ruimte overwonnen, maar niet de inwendige ruimte. We hebben grotere dingen gedaan, maar geen betere dingen. We hebben de lucht gezuiverd, maar de ziel verontreinigd. We hebben de atoom overwonnen, maar niet ons vooroordeel.

We schrijven meer, maar leren minder. We plannen meer, maar bereiken minder. We hebben geleerd hoe we voort moeten maken, maar niet hoe we moeten wachten. We bouwen meer computers om meer informatie op te slaan, we produceren meer kopieën dan ooit, maar we communiceren minder en minder. Dit zijn de tijden van de snelle hap en de trage vertering, grote figuren en weinig karakter, hoge inkomsten en oppervlakkige relaties.

Dit zijn de tijden van twee inkomens, maar meer echtscheidingen, mooiere huizen, maar gebroken gezinnen. Dit zijn de tijden van snelle trips, wegwerp luiers, wegwerp moraal, eenmalige affaires, te dikke lichamen, en pillen die alles doen, van opvrolijken, rust geven tot doden toe. Het is een tijd waarin er veel in de etalage staat en niets in de opslagruimte.

Denk er eens aan om meer tijd door te brengen met je geliefden, want ze zullen er niet voor altijd zijn. Denk er eens aan om een vriendelijk woord te zeggen tegen iemand die met ontzag tegen je opziet, want dat kleine mensje zal snel groot worden en van je zijde weggaan. Denk er eens aan om een warme omhelzing te geven aan de persoon vlak bij je, want dat is de enige schat die je kunt geven met je hart, en het kost geen cent.

Denk er aan om “Ik hou van je” te zeggen tegen je partner en je geliefden, maar meen het bovenal. Een kus en een omhelzing zullen pijn helen als het diep uit je komt. Denk er aan om elkaars hand vast te houden en te genieten van het moment, want op een dag zal die persoon er niet meer zijn.

Neem de tijd om lief te hebben, neem de tijd om te praten en neem de tijd om de kostbare gedachten die je hebt te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s