De linker en de rechter hand

Nog niet zolang geleden schakelde de provincie Groningen het communicatiebureau Statement in bij de ontwikkeling van een nieuw provinciaal omgevingsplan, ook wel POP genoemd op het Martinikerkhof. Het gaat er om om de burger eerder bij beleidsvorming te betrekken. De provincie (Statement dus) organiseerde op verschillende plekken van Groningen bijeenkomsten om met de burger te praten over hun omgeving. Een groot en doorslaggevend succes. Een normale zaak zou je zeggen, maar schijn bedriegt. In Fryslan hebben ze onlangs de communicatie met de Friese burger tot één van de speerpunten van het communicatiebeleid is verheven. Daar waren ze, denk ik, nog niet zo ver. Er is blijkbaar geen onderling contact hoe je als communicatieadviseur van de overheid dit soort zaken aanpakt. Of ze weten het niet van elkaar, of willen het misschien niet eens weten.

Ook andere overheden menen toch regelmatig met de burger te moeten communiceren. Zo probeert de gemeente Groningen angstvallig de tram in de binnenstad te introduceren en heeft voor de communicatie met de burgers het communicatiebureau van Luuk Hajema en La Compagnie ingehuurd. Zo zullen er in iedere gemeente of aanverwante semi-overheidsinstelling wel situaties zijn waarbij ze er vroeg of (te) laat achterkomen dat de burger misschien ook een mening heeft of er iets van vindt. Dat scheelt later toch bij de bezwaarprocedures.

Maar komt er dan niemand op de gedachte dat je collega´s van die andere overheid die misschien wel eens eerder met dit bijltje gehakt zou kunnen hebben, zou kunnen vragen naar de ervaringen. Nee, we willen allemaal het wiel opnieuw uitvinden, want bij “ons is het totaal anders”.

Als je dan toch in zo’n situatie zit, dan ligt het voor de hand om dat bureau in te huren dat inmiddels daar een grote ervaring mee heeft opgebouwd, maar nee, de regels schrijven voor dat er dan een pitch moet worden uitgeschreven. Je moet als bureau maar zien dat je er bij komt. En dan is het nog maar 20% kans dat je verder mag.

Korte tijd geleden hebben een aantal overheidsvoorlichters afgesproken elkaar vaker te zien en te spreken en het vooral over het `vak`te hebben. Het heet Communicipals, een platform voor communicatie binnen de overheid in Drenthe en in Groningen. Ze hebben nu zo´n 60 leden. Misschien een idee om eens te beginnen met elkaars ervaringen uit te wisselen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s